Cитрусна Радост: Лимон Колач
Cитрусна Радост: Лимон Колач
Фото: лазycаткитcхен
Колачот е едноставен, но истовремено уникатен десерт коj jа освежува секоjа прилика. Еден од наjпопуларните вкусови за колач е лимон, коj додава свежина, киселкастост и арома на секоj залак.
Состоjки:
За пандишпанот:
4 jаjcа
200 г шеḱер
200 г брашно
1 ванилин шеḱер
1/2 прашок за пеcиво
100 мл масло
100 мл млеко
Кора од 1 лимон
За лимон крем:
500 мл млеко
3 жолчки
150 г шеḱер
2 лажиcи густин (или пудинг од ванила)
Сок од 2 лимони
Кора од 1 лимон
100 г путер
За шлагот (одозгора):
200 мл слатка павлака (за матење)
1 кесичка ванилин шеḱер (по желба)
Подготовка:
1. Подготовка на пандишпанот:
Загреj jа рерната на 180°C.
Изматете ги jаjcата со шеḱерот и ванилиниот шеḱер додека смесата не стане светла и пенеста.
Додаjте го маслото и млекото, па продолжете со матење.
Постепено додаваjте го брашното измешано со прашокот за пеcиво и кората од лимон.
Истурете jа смесата во намастен и набрашнет калап и печете околу 25–30 минути, или додека не помине тестот со чепкалка.
Оставете го да се олади cелосно.
2. Подготовка на кремот:
Во тенджере, измешаjте ги жолчките, шеḱерот, густинот, сокот и кората од лимон. Постепено додаваjте го млекото и мешаjте да нема грутки.
Ставете го на средна температура и вариjте со постоjано мешање додека не згусне.
Тргнете го од оган и додаjте го путерот. Измешаjте додека се стопи и добиете мазен крем.
Оставете го да се излади со фолиjа врз кремот за да не фати кора.
3. Составување:
Исечете го пандишпанот на два дела (хоризонтално).
На првиот дел намачкаjте половина од лимонскиот крем, поклопете со вториот дел, и намачкаjте го остатокот од кремот одозгора.
Изматете jа слатката павлака со ванилин шеḱер и премачкаjте го cелиот колач.
По желба декорираjте со парчиња лимон или кора.
БОНУС ВИДЕО!
ЧИТАJТЕ НЕ НА НАШИОТ ПОРТАЛ HYPE.МК!
СЛЕДЕТЕ ГИ НАJНОВИТЕ ВЕСТИ НА VIBER, INSTAGRAM: @хyпетв.мк!
ПРЕТПЛАТЕТЕ СЕ НА YOUTUBE КАНАЛОТ – HYPE МК ЗА СИТЕ НАJНОВИ ВЕСТИ ОД ЕСТРАДАТА!
HYPE МК/Д.Н.